12 AF MINE PERSONLIGE RÅD TIL ET VELLYKKET AMMEFORLØB

elliot-martinna-langtidsamning-vellykket-ammeforloeb-tips

Efter at jeg skrev 10 musthaves til en baby – fra en helsemor, var der en sød kvinde, som skrev til mig og spurgte, om jeg ikke ville lave et indlæg, med mine bedste råd til et vellykket ammeforløb. Og det vil jeg jo rigtig gerne! Med to ammeforløb i bagagen, føler jeg at jeg har ret meget på hjertet omkring amning og jeg ville være så glad, hvis jeg kunne inspirere eller hjælpe bare lidt..

Jeg vil dog gerne starte med at understrege, at jeg altså IKKE er ammerådgiver eller ekspert for den sags skyld, så jeg vil helst ikke tale for meget i forskning og teorier. Jeg vil udelukkende forholde mig til, hvad der har fungeret hjemme hos os og hvad der fungerede knapt så godt. Det er selvfølgelig meget individuelt, da ikke én familie er ens. Men jeg håber alligevel, at mine råd kan være brugbare. De er i hvert fald skrevet med hjertet og i aller bedste mening. Jeg vil også gerne understrege, at jeg er totalt pro amning og jeg ved godt, at amning er et sårbart emne for mange – særligt mødre med et mislykkede ammeforløb. Jeg var selv én af dem, som var tæt på at opgive amningen og Milan fik faktisk flaske i en længere periode (det kan I læse mere om her: derfor har jeg fravalgt sundhedsplejerske).

Man er ikke en dårlig mor, hvis man ikke ammer sit barn! Alle mødre gør det bedste de kan, udfra de overbevisninger de har. Jeg har både snakket med og læst meget om kvinder med mislykkede ammeforløb og jeg synes ofte der en tendens til, at kvinder dropper amning, fordi at alt det udefrakommende ikke fungerer. Det er i hvert fald sådan, jeg ser og forstår det. Næsten alle kvinder kan amme (det er virkelig de færreste, som ikke kan danne nok mælk til at fuldamme!), men det kræver opbakning, både fra hjemmet, men også den rette rådgivning fra sygehuset, sundhedsplejersken eller en ammerådgiver. Og her kommer en liste skrevet udfra mine personlige erfaringer med, hvad der gav mig et vellykkede ammeforløb med Elliot, som har fungeret lige fra dag ét af.

 1. Ro! Det er så vigtigt med ro, ro, ro. Det kan ikke siges nok. Aflys alle barselsbesøg de første 14 dage eller længere, efter babys ankomst. Skriv eventuelt en generel besked ud til folk og på dine sociale medier, at I gerne vil frabede jer besøg det første stykke tid, så I kan lære jeres baby godt at kende og få amningen op at køre. Det forstyrrede mig helt vildt med gæster, det første lange stykke tid og uro er en af de ting, som kan påvirke ens mælkeproduktion helt vildt, fordi at man midt i stress og besøg ikke får set barnets signaler og ammet nok. Så sig fra overfor folk og fokuser på baby i stedet. Du vil ikke fortryde det!
 2. Få din mand/mor/søster/veninde til, at hjælpe dig med mad, oprydning, rengøring etc., så du ikke skal stresse over det. Eller lad rodet ligge. Det kan man selvfølgelig også. Brug eventuelt det sidste stykke tid af graviditeten på, at lave en masse sundt mad klar, som du kan putte i fryseren og tage op efter behov.
 3. Tag generelt imod alt den hjælp, du kan få! Det kan være svært at bede om og generelt tage imod hjælp fra folk, men prøv alligevel at øv dig i det. Jo mindre du skal tage dig af, jo bedre kan du slappe af og fokusere på dig selv og din baby.
 4. Giv slip på at du ikke kan kontrollere alting og slut fred med, at du ikke når alt det, du gjorde førhen (inden babys ankomst). Det vigtigste er din baby og jeres tilknytning, som virkelig er altafgørende de første par uger, særligt for et vellykket ammeforløb. Alt andet kan og må vente.
 5. Den mest effektive af dem alle: Konstant hud til hud kontakt. Bliv liggende i sengen med baby det første stykke tid og am, am, am. Du kan ikke amme for meget. Baby skal have lov til, at dirre ved brystet. Det er lidt misforstået, når folk siger at deres baby bruger dem som “sut”. Brystet kom før sutten og den er jo i princippet en narresut og en erstatning for brystet. Baby må gerne amme konstant. Det er helt normalt, også selvom din sundhedsplejerske, veninde eller mor mener noget andet. (Der er naturligvis tilfælde hvor barnets hyppige amning er tegn på, at barnet ikke får nok mælk, men så vil både bleerne og vægten og barnets generelle humør være påvirket – hyppig amning, selv flere gange i timen, er ikke ensbetydende med at du ikke har nok mælk!)
 6. Det kan selvfølgelig være svært, at ligge i sengen hele dagen, særligt hvis man har ældre børn. Men der må jeg altså lige endnu engang slå et slag for vikler! En strækvikle er virkelig et must!
 7. Lad være med at time amningerne. Tænk ikke så meget over, hvor tit du ammer og hvor længe af gangen. Jeg har erfaret, at det nemt kan skabe en unødig bekymring, fordi at man selv (og andre) har en idé om, hvor længe og hvor tit baby skal ligge ved brystet. Men drop alle de bekymringer og hav ikke så meget fokus på tiden. Bare am løs!
 8. Sov med din baby tæt på dig, så du nemt kan amme om natten og ikke skal stå op af sengen. Det kan være meget generende for søvnen at skulle op, så prøv og øv dig i, at amme liggende med baby, så du stadig kan blunde lidt. Det kræver øvelse at amme liggende og der gik selv et par måneder, før jeg kunne med Milan. Og det er altså IKKE farligt at samsove, så længe du følger reglerne for sikker samsovning, som f.eks. Ammenet kan hjælpe dig med). Og det er altså også helt normalt, at en baby gerne vil amme om natten, også selvom andre siger, at baby ikke skal eller må spise om natten. Det er sludder!
 9. Spis lækker, nærende og fed mad, så du kan producere den aller bedste mælk. Her vil jeg anbefale en masse nødder (cashew, mandler etc.), avocado, peanutbutter (i nicecream smager det fuldstændig fantastisk! Min yndlings opskrift kan findes her), økologisk mørk chokolade, gode olier og meget mere. Sørg for at forkæle dig selv med alt det, du elsker! Og anskaf dig nogle gode bøger, dameblade eller hvad du ellers kan lide at læse, til den tid hvor amningerne er lange. Man kan selvfølgelig bruge en masse timer på, at kigge på ens lækre, nye baby, men hvis man nu alligevel skulle komme til at kede sig lidt, er det godt at have noget at give sig til!
 10. Sæt mobilen på flytilstand! Det gjorde jeg de første par dage efter Elliots fødsel og det fungerede virkelig godt for mit stress-niveau. Selvom nogle folk blev lidt trætte af, at de ikke kunne få fat på mig, var det virkelig rart at jeg selv var herre over, hvornår jeg ønskede andre folks kontakt Det var så rart med roen omkring mig.
 11. Jeg har læst at flere anbefaler, at have modermælkserstatning til at stå, når man har en nyfødt. Bare lige så man er helt sikker på, at baby ikke mangler noget, hvis baby en dag skulle virke lidt sulten og ked… Og det er jo også i bedste mening, at man anbefaler det. But just don’t! Når det står i skabet, er det lettere tilgængeligt og jeg forestiller mig at de dage, hvor nætterne er ekstra lange og dagene endnu længere, kan virke fristende at give lidt modermælkserstatning. For hvis det gør baby glad og tilfreds, ikk’? Men ofte er det slet ikke sult, det handler om og det er derfor en rigtig dårlig idé med erstatning. Kontakt i stedet en ammerådgiver, hvis du er det mindste smule i tvivl om, at du ikke har nok mælk. Her vil jeg varmt anbefale Ammenet.dk – de er yderst kompetente og er altså uddannet i amning, så de ved alt om det og kan derfor rådgive på aller bedste vis. Og oftest (altid) er de meget bedre til at rådgive end sundhedsplejersken. Søg generelt ind på Ammenet, hvis du er det mindste smule i tvivl om noget eller har brug for rådgivning. og helst så snart du bliver bekymret. De kan meget nemmere hjælpe, hvis du siger til hurtigt.
 12. Den her er også en af de aller vigtigste, hvis ikke den vigtigste: Tro på dig selv – lad ingen fortælle dig, at din mælk ikke er nok. Selvfølgelig kan du amme din baby. Selvfølgelig har du nok mælk, når først mælken er løbet til. Din krop er skabt til amning og naturen ved fuldstændig, hvad den skal – så længe den får den rette støtte og vejledning. Og ro!

 

 

Efter at jeg havde skrevet alle de her råd ned, kunne jeg godt se at det blev ret omfattende alligevel.. Jeg fik derfor søde Mia fra Ammemafiaen til, at læse mit indlæg igennem inden udgivelse og hun har altså sagt go for alle mine råd og endda tilføjet lidt til dem. Tak for det, Mia!

 

elliot-vellykket-ammeforloeb-naerbillede
#amningernaturligt #normalizebreastfeeding

Dette indlæg har 6 kommentarer

 1. Cecilie

  Gode råd!
  Min søn fik sonde de første par dage og her hjalp det virkelig med en elektronisk pumpe, som hjalp min mælke produktion i gang… Og så masser hud og hud kontakt, lade ham ligge ved brystet selvom han ikke rigtig selv kunne die pga diverse slanger.. Den sparsomme mælk jeg fik pumpet ud, fik han i sonden 🙂
  Så selvom børn ikke får en ideel start på livet kan amning sagtens fungerer.. Han valgte amning fra da han var cirka 18måneder..

  1. Cellina Martinna

   Dejligt at du alligevel fik det til at fungere <3 og ja, det kan bestemt lade sig gøre, hvis man vil!

 2. Line

  Rigtig gode råd – det er helt sikkert det som virker. Jeg har ammet begge mine børn til de var ca. 16 mdr og det var det her jeg gjorde. Jeg gjorde det der føltes naturligt og det var nemlig at lægge dem til så tit som de havde behov for det. Mange tak for rådene, jeg er helt sikker på at der er mange som får brug for dem😊

  1. Cellina Martinna

   Tusind tak, det håber jeg! Dejligt at det også har virket for andre 🙂

 3. Camilla

  Super gode råd – jeg kan kun sige go for dem! Jeg prioriterede selv på samme måde med min første, hvor jeg også havde dumme erfaringer med fra hospitalet i forhold til hvor meget og hvor længe, jeg måtte amme… min søn var lille og havde derfor ikke nok kræfter til at sutte sig ordentligt fast, og vi brugte derfor ammebrikker, indtil han som 4 mdr pludselig tog fat uden. Vi havde meget hud til hud kontakt og samsov det første lange stykke tid (nu er han næsten 2,5 år og han lister stadig ind til os hver nat). Men jeg må også understrege, at viljestyrke fra min side virkelig havde sin part at spille – det havde været så nemt at give op, men jeg var virkelig ikke i tvivl om, at min søn nok skulle lære at tage fat uden ammebrik – vi havde desuden 4 rigtig gode mdr med ammebrikken, selvom personalet på sygehuset ikke mente, at jeg kunne opretholde min mælkeproduktion ret længe på den måde. Du har så ret i, at det handler om prioriteringer og så må man spørge sig selv, om man virkelig vil det. Rigtig gode råd Martinna 🙂

  1. Cellina Martinna

   Tusind tak, Camilla og hvor er det sejt kæmpet! Sådan <3

Skriv et svar