KÆRE JORDEMODER…

Kære læsere.

I graviditeten med Milan lavede jeg en ønskeliste til min fødsel – det var dog en hospitalsfødsel, men det fungerede rigtig fint og det var rart, at jordemoderen vidste, hvilke ønsker jeg havde, uden at jeg skulle til at forklare en masse. Så jeg har altså også valgt, at lave en ønskeliste denne gang, dog med nogle tilføjelser. Nu har jeg nemlig prøvet at føde en gang før og ved derfor hvad der fungerede rigtig godt og hvad der fungerede knapt så godt.

Jeg har snakket med mange forskellige kvinder omkring min første fødsel og jeg har virkelig prøvet at få bearbejdet alle mine traumer fra sidst. Det er virkelig gået op for mig, at jeg i min første fødsel ikke har fået den rette behandling og det er derfor vigtigt for mig, at jeg denne gang får meget mere indflydelse på hele processen. For det er nemlig min fødsel og jeg bestemmer selv. Det har jeg ikke altid været klar over, men det er jeg nu. Man har altid et valg og man kan altid sige fra – det er nu meget rart at vide, ikk’?

Jeg ønsker at dele denne ønskeliste med jer, da et par stykker har spurgt ind til, hvordan min hjemmefødsel skal foregå. Nogen vil måske kunne finde noget inspiration til deres egen fødsel 🙂

Kære jordemoder.

Da jeg fødte min dreng tilbage i marts ’14, havde jeg en træls oplevelse med min jordemoder. Jeg følte mig ikke støttet i fødselsforløbet, hun forlod tit min stue, virkede ligeglad og forlod mig også under pressefasen, hun snakkede grimt til mig og krævede meget af mig, bl.a. mange forskellige stillinger under pres og det var utrolig stressende og ubehageligt for mig. Jeg har fået mig lidt af et traume fra sidst og jeg har derfor lavet denne ønskeliste i håb om, at få en bedre oplevelse denne gang. 

 • Jeg har de sidste 3 måneder af min graviditet øvet Smertefri Fødsel Anja Bay metoden. Det går bl.a. ud på en bestemt form for vejrtrækning og afspænding og jeg håber meget, at du vil bakke mig op i det. Se evt. vedlagte papir. Jeg øvede også Smertefri Fødsel i min første graviditet og det fungerede virkelig godt!
 • Under udvidelsesveerne ønsker jeg ro omkring mig, dæmpet lys og minimum af snak.
 • Jeg ønsker så vidt muligt, at klare fødslen selv. Det betyder meget for mig, at du er der for mig og du må gerne komme med inputs, hvis du tænker at jeg gør noget som ikke er konstruktivt for processen. Jeg skal nok bede om hjælp, hvis jeg bliver usikker.
 • Jeg ønsker masser af frisk luft, en kold klud på panden og saftevand med isterninger. Jeg har en blæser, som jeg gerne vil have blæser på mig under hele udvidelsesfasen.
 • Jeg ønsker ikke lavement. Det kan være jeg ændrer mening, men umiddelbart ønsker jeg det ikke.
 • Jeg ønsker ikke at blive undersøgt, medmindre du finder det nødvendigt. Du styrer hvornår du skal tjekke hjertelyd.     
 • Jeg ønsker ingefærklude som smertelindring. Dette vil min mand eller søster sørge for.
 • Da jeg fødte min søn, pressede jeg i 3 timer og jeg frygter meget samme scenarie. Hvis jeg går i panik eller bliver bange og utryg, vil jeg sætte pris på, at du bakker mig op og taler positivt til mig. Jeg ønsker din vejledning i pressefasen.
 • Jeg ønsker umiddelbart at føde i et sideleje. Jeg vil helst ikke føde på ryggen.
 • Jeg ønsker en varm klud på mellemkødet under pres.
 • Hvis alt går godt under pressefasen, ønsker jeg at min søster skal tage imod babyen.
 • Jeg ønsker meget ro efter fødslen.  Det betyder meget for mig, at baby kommer op på mit bryst med det samme og at vi trækker undersøgelse, vægt og mål af ham så længe som muligt.
 • Jeg ønsker sen afnavling – at navlesnoren først bliver klippet, når den er stoppet med at pulsere.
 • Jeg ønsker ikke syntocinon injektion, medmindre du bedømmer der er behov for det.

 

IMG_1093IMG_1087
Disse billeder blev taget kort tid efter Milan kom til verden. Jeg bliver helt rørt af at kigge på dem igen. Tænk at vi snart skal opleve det igen… Hvor er det fantastisk <3

 

 

 

Dette indlæg har 8 kommentarer

 1. Stinne

  Jeg ved ikke om du har skrevet om det før og derfor spørger jeg.
  Hvorfor havde du presseveer i 3 timer? Min interesse bunder i at jeg selv havde presseveer i 4 timer og vil høre om vi har samme historie? Selvom det måske er usandsynligt 🙂

  1. Cellina Martinna

   Jeg ved faktisk ikke helt, hvorfor det tog så lang tid. Jeg tror aldrig at mine presseveer var særlig “gode”, jeg husker i hvert fald at jeg ikke følte min krop hjalp mig ret meget. Det var virkelig hårdt og jeg tror måske, at han stod lidt skævt. Lige inden han kom ud stod han med toppen af hovedet ude i 9 minutter og der begyndte min jordemoder at snakke om sugekop og vedrop, for det var vidst ret farligt. Men jeg fik heldigvis presset ham ud til sidst, uden vedrop eller sugekog 🙂

   1. Mille

    Blev de nødt til at klippe i mellemkødet? Det er min værste frygt!

    1. Cellina Martinna

     Nej nej, heldigvis ikke! Det tror jeg ikke, at de gør så mange steder længere 🙂

 2. Anna

  Hvor er det en god liste. Hpber virkelig for jer alle at du får en mere behagelig og rolig fødsel. <3 og som jeg nævnte på facebook, hvor ville det være fantastisk hvis din søster kunne tage imod lillebror. Ønsker jer det bedste.
  Jeg har lidt spørgsmål til din liste:
  – Hvad er årsagen til du ikke vil undersøges?
  eg ønsker ikke at blive undersøgt, medmindre du finder det nødvendigt.
  – Hvad hjælper ingefær kludende på?
  – Hvad er syntonicin injektion?

  1. Cellina Martinna

   Tusind tak <3

   Jeg kan godt lide idéen om, at min krop får lov til at arbejde selv, uden forstyrrelser. Jeg synes undersøgelserne var ubehagelige og unødvendige sidste gang og derfor ønsker jeg dem ikke. Det kan godt være, at jeg på et tidspunkt får brug for at vide, hvor langt jeg er i processen, men umiddelbart vil jeg gerne takke nej til dem.
   Ingefærkludene skulle virke smertelindrende, lidt ligesom en varmepude. De skal være kogte og brandvarme og så skal de ligges på lænden og maven, når veen kommer.
   Syntonicin injektion er den indsprøjtning man får i låret, kort tid efter man har født, for at livmoderen skal trække sig sammen. Studier har vist at det faktisk kun er 5 % af fødende kvinder, der har brug for den indsprøjtning, men at man bare giver den på sygehuset som rutine, i stedet for at vurdere det på den enkelte kvinde. Jeg tror på at min krop godt ved hvad den skal 🙂
   Håber det var svar nok, ellers skriver du bare igen! 🙂

 3. MajBritt

  Hej 😊 Så meget held og lykke til din forstående fødsel! Én ting jeg glemte på min huskeseddel til min sidste fødsel, var at jeg ønskede at se moderkagen. Efter to fødsler har jeg endnu ikke set en – den første fødsel endte i akut kejsersnit under fuld narkose, så jeg havde selvfølgelig ikke så meget at skulle have sagt. Jeg tænker bare at det er meget individuelt, om den pågældende jordemoder er for eller i mod, og derfor tilbyder det i situationen. Bare en lille reminder, alt efter om du ønsker at se den eller ej. Jeg sender de bedste tanker, og ønsker dig dit livs drømmefødsel!

  1. Cellina Martinna

   Tusind tak skal du ha’ og tak for tip 🙂

Skriv et svar