MINE BØRN MÅ IKKE SPISE KØD!

Når jeg laver spørgerunder på min Instagram, er det altid de samme spørgsmål som går igen og et af de spørgsmål, som jeg får flest af og som folk ofte stiller sig undrende overfor er, om mine børn må spise kød. Den trofaste følger ved, at jeg ikke serverer kød for mine børn og aldrig har gjort det. “Men pådutter du så ikke drengene din livsstil?”, var et spørgsmål der dukkede op i min indbakke forleden. Det har jeg tænkt meget over efterfølgende og jeg vil derfor rigtig gerne give et uddybende svar.

Det er klart, at mine børn bliver påvirket af mine livsvalg og værdier. Alle børn bliver i den grad påvirket af det miljø, de vokser op i. Det giver jo sig selv. Lige så vel, som forældre der vælger at servere kød for deres børn, jo også påvirker (eller pådutter?) deres børn til, at kød er normalt at spise hos dem. Herhjemme spiser vi ikke kød, da JEG ikke mener det er sundt og det strider imod mine værdier omkring, hvordan man skal passe på alle levende væsner på jorden. Jeg kan ikke stå inde for den industri og derfor vil jeg heller ikke have det i mit køkken. Jeg fortæller mine børn ærligt, hvordan jeg har det med kød, selvfølgelig i børnehøjde: at jeg synes det er synd for dyrene og at JEG ikke tror på, at kød er sundt at spise. Og at jeg derfor heller ikke ønsker, at de spiser det. Det har selvfølgelig resulteret i, at Milan stolt fortæller, at han er vegetar. Og at han ikke har lyst til, at spise kød. Og ærligt, jeg synes det er mega fedt.

Engang havde jeg svært ved at bedømme, om mine børn måtte spise kød eller ej. Jeg har haft mange overvejelser omkring det og jeg har været meget varsom med mine ord. I De Unge Mødre har jeg ofte åbnet op omkring mine overvejelser og for bare et år siden, fortalte jeg at jeg ikke som sådan ønskede at påvirke Milan og Elliot med mine madvaner og at det selvfølgelig var op til dem selv, om de ønskede at spise kød eller ej, når de blev store nok til at tage valget. Men som livet nu engang er, så udvikler vi os alle sammen og bliver hele tiden klogere på os selv – og jeg er nu et sted i mit liv, hvor jeg med ro i hjertet kan sige: ”Nej. Milan og Elliot må ikke spise kød.”. Det er klart, at jeg ikke kan styre det, når de bliver ældre og flytter hjemmefra. Når de bliver voksne, er det deres personlige valg og det er 100% op til dem. Men så længe de bor i mit hjem, er det Mikkel og jeg der bestemmer, hvad der bliver serveret og hvad vi ønsker i vores køkken. Præcis som alle andre forældre bestemmer, hvad deres børn må og ikke må spise.

I mange lande er det normalt at spise hunde. Et dyr som vi herhjemme betragter som et kæledyr og jeg tror derfor, at mange danske familier tager meget afstand fra det. Og det forstår jeg godt. Jeg har det på samme måde. Jeg betragter alle dyr som lige væsner – om det er en hund eller en gris gør ingen forskel for mig. De er ligeværdige og har begge ret til at være her. Det er så meget et spørgsmål om kultur og hvordan man er vokset op.

Jeg ved at mange tænker, at kød er sundt og mange kan have svært ved at forstå, hvor man ellers skal få sine proteiner fra. Der er så meget at sige om kødindustrien og der er så meget forskning, som taler imod at spise kød, fordi det simpelthen er usundt for kroppen. Et eksempel er at flere undersøgelser beretter om sammenhængen mellem kødindtag og risikoen for at få kræft. Ligeledes er der undersøgelser, som støtter op om at vegetarisk kost kan forebygge 97% af alle blodpropper i hjertet.  I bogen “Slut fred med dit hjerte og helbred dig selv” står der blandt andet, at det overskydende protein tilstopper blodkarene og arterierne og dermed er årsag til blodpropper. For ikke at tale om vores miljø, som virkelig lider under den store kødindustri. Der findes altså alverdens forskning på området og man kan bare gå igang med at undersøge det, selvfølgelig kun hvis man har lyst.

Det er altså også i den grad sundheds- og miljø aspektet, som påvirker valget om, at børnene ikke må få kød, men jeg vil gerne slå fast, at den største faktor i det er etikken. I min verden er det meget uetisk, at spise kød fra dyr. Jeg synes det er uetisk at slå andre væsner ihjel. Der er så meget lidelse involveret i det. Der er så mange lidende dyr verden over. Jeg tager afstand fra det. Jeg kan sagtens forstå, at andre kan have et andet syn på det og jeg accepterer, at andre lever livet udfra en anden overbevisning. Jeg dømmer ikke folk, som spiser kød. Jeg tænker blot at de er opvokset med en anden overbevisning og det er selvfølgelig ok. Det ændrer ikke på, hvad jeg føler for dem som mennesker. De fleste af menneskerne i mit liv, er kødspisere og mennesker som jeg holder af og respekterer. Men det ændrer ikke på, at jeg har min klare holdning til, hvad jeg selv har lyst til at spise og hvad jeg ønsker mine børn skal spise. Og jeg kan med ro i maven sige, at nej, mine børn må ikke få kød. Det er et valg, Mikkel og jeg som forældre har taget. Og et valg vi hviler meget i.

Kærlighed og positive vibes herfra ❤️

Dette indlæg har 17 kommentarer

 1. Julie

  Jeg spiser kød, men syntes egentligt at det er ulækkert og har altid gjort det. Allerede som barn havde jeg det svær med kød og var i perioder vegetar ? men det vegetariske eller vegqnske syntes jeg er vildt svært 100 % aner ikk hvad Jeg skal lave for de forskellige smage der fuldender et måltid. Kender du til nogen gode bøger?

  1. Cellina Martinna

   Kære Julie. Der findes så meget inspiration derude, både bøger, bloggere, Instagram og Facebook grupper. Prøv at melde dig ind i “vegansk mad” på fb ? og følg eventuelt EB masse veganere på IG for inspiration ❤️
   Kh Martinna

   1. Cellina Martinna

    *en masse

   2. Julie

    Tusind tak! ❤️ Det vil jeh Prøve. Sødt af dig at svare mig.

  2. Kirstine

   Hej Julie. Jeg vil foreslå dig at kigge nærmere på Thomas Erex som kan noget med vegansk madlavning? han har for nylig lavet en kogebog som har høstet meget ros. Prøv at starte med at følge ham på IG?

 2. Alberte

  Jeg er så enig i dit indlæg!
  Du er sej ?

  1. Cellina Martinna

   Tusind tak ?

 3. Lisa

  Kære Martinna
  Det er et super godt indlæg du har skrevet og beskriver flot at vi alle skal have lov til at have vores egne holdninger. Hvad du og Mikkel beslutter jer for at opdrage jeres skønne børn til, er kun mellem jer og jeg vil blot rose dig for at stå ved din livsstil og værdier i livet. Vi har så travlt med at dømme hinanden og det er aller værst hvad angår børn, da vi i Danmark desværre har en tendens til at skulle overgå hinanden ? Du er utrolig inspirerende, og selvom vi har en anden livsstil hjemme hos mig så er det dejligt at følge med i de forskellige temaer du tager fat i, der er virkelig en masse stof til eftertanke ??? keep up the good work ?
  Knus Lisa

  1. Cellina Martinna

   Kære Lea. Tusind tak for din besked! Jeg er så glad for at du har lyst til at følge med, på trods af forskellig levevis ❤️
   Kh Martinna

 4. Merethe nielsen

  Hej martinna.
  Fantastisk valg du har taget på dine børns vegne, ville ønske at der var flere forældre som dig der gik op i kød industrien, og alle dyr er ligeværdige, og som jeg tit har hørt ” åhh det er jo bare en ko”, well dyr føler smerte og frygt på lige fod som mennesker, så nej det er ikke bare en ko.
  Jeg er selv vegetar, og økologisk/vegansk i hvad jeg bruger til personlige pleje.
  Jeg er stolt af det, og gør hvad jeg kan for at gøre folk omkring mig opmærksom på hvad kød indrustien er og gør ved dyrene og miljøet.
  Tak for dig og din familie som gær en forskel.

  1. Cellina Martinna

   Tusind tak for din besked og TAK fordi du bestemt også gør en forskel ??
   Kh Martinna

 5. Rikke

  Vores opgave som forældre er jo at opdrage vores børn udfra vores overbevisning om hvad der er godt og skidt for dem. Vil da være mere chokeret hvis dine drenge spiste kød. ? i er selv så afklaret med hvad der er sundt for jer, så selvfølgelig giver I det videre til jeres børn. Hos os lever vi bl.a. økologisk, spiser kød, langtidsammer og samsover med vores børn. Det er også valg vi “pådutter” vores børn fordi vi som forældre mener det er bedst for dem. ❤️
  Du er mega inspirerende at følge og dine børn at heldig at have så fantastisk en mor og familie. ??

  1. Cellina Martinna

   Kære Rikke. Tusind tak for din besked ?

 6. Sanne

  Nu fandt faldt jeg lige over en artikel der omhandlede dette i indlæg og fik ONDT i maven over hvor modbydeligt folk er i deres kommentarer og blev simpelthen nødt til at sende en besked til dig. Jeg har MEGET stor respekt for hvor meget du hviler i dine valg og din rolle som mor (og menneske). Det inspirerer mig meget, og det er på trods af jeg ikke deler mange af dine holdninger og værdier.
  Dine drenge er meget heldige! 🙂

  Hvor er det ærgeligt man skal hakkes ned og svines til fordi man lever på en anden måde end en selv.

  1. Cellina Martinna

   Kære Sanne, tusind tak for din søde besked. Du skal ikke have ondt i maven over det – folk må mene hvad de vil, det kan jeg ikke stå til ansvar for ❤️ Men tak for dine hjertevarme ord. Det var virkelig pænt af dig ?
   Kh Martinna

 7. Helle

  Hej, hvorfor lægger dig billeder på din blog af dyr fra slagterier jeg har set så meget grimt på FB at jeg ikke spiser kød mere. Folk skal se hvad de spiser…frygt og angst. Dejligt du tænker på dyrene og er deres stemme.

  1. Cellina Martinna

   <3

Skriv et svar