“MEN HVORDAN KAN DU UNDERVISE DINE BØRN I ALLE FAG, MARTINNA?”

Som en opfølgning på mit tidligere indlæg om hjemmeskole og socialisering, har mange spurgt ind til, hvordan jeg kan hjemmeskole drengene indenfor så mange fag. Og hvis jeg selv stod med det hele, ville det nok ærligt talt også være en udfordring – så skulle jeg i hvert fald løbende læse op på en del! Det skal jeg da også nu, men I skal tænke på, at det jo ikke kun er mig, som står for undervisningen.. Vi er to hold forældre, som hver især er dygtige til forskellige ting. Mikkel, Melanie, hendes mand, min mor (som også er en del af undervisningen) og jeg, er alle sammen om det. Og tilsammen ved vi faktisk ret mange ting. Desuden er der et stort netværk af andre hjemmeundervisere, som hjælper hinanden – og hvis vi tæller alle dem med, samt vores omgangskreds, som vi også kan hente viden fra, så tror jeg efterhånden vi har mere viden, end hvad der kræves for 10 års skolegang. Og hvis der er noget, som vi ikke ved og som vi ikke har mulighed for selv at lære, så må vi købe os til hjælp udefra. Selvfølgelig er der mange ting, som jeg ikke på stående fod ved, som mine børn skal lære, men det ændrer jo ikke på, at jeg også sagtens kan finde ud af det, studere og lære nyt med tiden. Det handler om at ville det.

Og i vores hjemmeskole er vi så heldige, at vi kan sætte fag på vores skoleskema, som de færreste skoler har, såsom mindfulness, psykologi, holistisk læring osv. Det er faktisk ret fedt, at sidde og planlægge sådan et skema og finde ud af, hvad vi skal have fokus på i den kommende periode. Der er så uendelig mange muligheder. Når man brænder for noget, som vi brænder for, at hjemmeskole vores børn, så går vi op i, at det skal gøres ordentligt og at vores børn IKKE kommer til at mangle noget, men det betyder også, at vi løbende lærer tingene sammen med vores børn og at vi tilegner os viden – sammen med dem. Når vi eksempelvis læser om Danmarks historien, så er der jo en masse, som vi ikke ved, men som vi lærer sammen. Det er faktisk meget interessant. Men tro ikke, at det er let! Hjemmeskolevalget er ikke et valg vi har truffet, fordi det er det nemmeste. Tværtimod kræver det jo faktisk en masse, men vi har valgt det, fordi vi tror på, at det er det bedste for vores børn. Og det er simpelthen den fedeste følelse, at opleve ens barn tilegne sig ny viden og vokse. Jeg kan virkelig godt lide den proces, som vi gennemgår sammen.

Skal drengene hjemmeskoles i 10 år? Det kan jeg ærligt ikke svare jer på. Det er en beslutning, som vi kommer til at tage løbende sammen med vores drenge. Såfremt de har et ønske om, at komme i skole, så er det naturligvis noget, de skal have lov til. Det kan også være, at der pludselig åbner sig nye muligheder. Livet er langt og vi er hele tiden i proces og udvikling. Jeg lærer hele tiden og det betyder meget for mig, at vores hverdag fungerer og at vi alle har det godt. Det er jeg hele tiden meget opmærksom på. Lige nu tiltaler det mig meget, at hjemmeundervise børnene. Jeg nyder livet sammen med mine børn og min søster og hendes børn og jeg elsker den frihed vi har til, at opleve livet – sammen. Hvad fremtiden bringer, kan ingen vide og jeg ønsker at være åben for alle muligheder.

Men hvad så med eksamen? Det er faktisk ret enkelt. Man kan vælge, at tilmelde sig eksamener på den lokale skole, hvis man ønsker det. Hvis man ikke ønsker det og godt kunne tænke sig, at søge ind på eksempelvis et gymnasium, kan man søge om optagelse ud fra et personligt møde på skolen, hvor man så bliver vurderet. Et eksamensbevis er ikke nødvendigvis et krav.

Jeg har fået et par henvendelser fra folk, som også selv ønsker at hjemmeskole deres børn og som spørger, hvordan man kommer i gang. Jeg vil anbefale jer, at I opretter jer som bruger inde på Frilæring.dk og søger om medlemskab i Facebook gruppen. Her kan I læse en masse omkring hjemmeskole. Når beslutningen om hjemmeskole så er taget, sender man en mail til kommunen, hvor man orienter dem om, at man har valgt at hjemmeundervise ens barn. Kommunen vender så tilbage og man får besked på, hvem der skal føre tilsyn med ens barn. Hvordan tilsynet foregår, er forskelligt fra kommune til kommune, så det kan jeg desværre ikke give et fast svar på.
At hjemmeskole er i øvrigt ikke noget, som man skal have lov til som forældre. Det er blot noget man orienterer kommunen om at man gør.

Jeg håber at jeg er nået godt omkring alle jeres spørgsmål. Hvis ikke, er I selvfølgelig velkommen til at skrive igen. Jeg vil så vidt muligt gerne svare alle og jeg gør hvad jeg kan for, at nå det hele <3

Læs her hvordan en typisk hjemmeskole-dag foregår herhjemme.

Dette indlæg har 8 kommentarer

 1. kat

  Hvordan reagerer du hvis Milan om få år kommer og siger at han gerne vil gå i en almindelig skole med andre mennesker, end dem han altid ser? 🙂 får han så lov?

  1. Cellina Martinna

   Lige nu er min tanke, at det vil han få lov til, hvis han ønsker det. <3

 2. Julie

  Nu er det ikke helt korrekt at man IKKE skal have lov til at hjemmeskole sine børn. Det skal godkendes og ved tilsynet fra diskrektskolen skal barnet leve op til de test man får, ellers skal man testes igen og hvis man ikke har forbedret sig her, kan det ende med at man ikke er godkendt til hjemmeundervisning.

  1. Anne

   Jo, det er helt korrekt.
   Man skal ikke spøge om lov til at undervise hjemme. Men hvis man ikke formår at skabe et miljø, hvor børnene kan, så kan man blive frataget muligheden for at fortsætte hjemmeundervisningen. Men man skal ikke spøge om lov i første omgang, man skal blot informere, da der jo er undervisningspligt i Danmark.

  2. Cellina Martinna

   Det er rigtigt hvad Anne skriver nedenfor. 🙂

 3. Stina

  Kæmpe respekt for jeres valg. Jeg er ikke i tvivl om, at det er i børnenes bedste interesse at blive hjemme undervist. Med den inklusions folkeskole der er i dag, er der alt for mange børn der mistrives. Og de skal nok lære det som man lærer i folkeskolen, og mere til.
  Og forresten, det der med at ville have en pige. Jeg har 5 børn, ud af dem 1 pige, hun er nr 4 i flokken. Så det er bare at komme igang ?

  Mange hilsner stina

  1. Cellina Martinna

   Kære Stina, tusind tak for din søde besked! Og fedt med den sidste i flokken – fem børn er dælme godt gået 😉 <3
   Kh Martinna

Skriv et svar