SÅDAN GÅR VI I (HJEMME)SKOLE

Indlægget indeholder reklame for Ciha.dk

Siden jeg fortalte jer om vores planer for hjemmeskole, har jeg fået så mange spørgsmål og jeg oplever, at interessen for at høre mere, er meget stor. Derfor har jeg valgt at lave dette indlæg, som besvarer en del af de spørgsmål, jeg dagligt får.

Milan går i skole. Ikke i en helt almindelig skole, men vores helt egen skræddersyede skole, som har præcis de værdier, vi vægter højt herhjemme. I vores skole har vi for eksempel fri hver fredag, så vi har altså kun fire skoledage. Og det er ok at holde fri, hvis man har en øv dag. På vores skema er der læring – og leg. Der er mange pauser. Vi har et fleksibelt skema, som ændrer sig hver tredje uge, alt efter hvad børnene har interesse for. Det tilrettelægger vi løbende. Vi er altid minimum to voksne sammen med børnene. Mange gange er vi faktisk fire voksne om vores tilsammen fem børn..

Men hvordan foregår sådan en typisk skoledag? Vores skoledag starter kl. 9.00 og så har vi god tid til, at lave de ting der er på skemaet. Det passer med at børnene kan sove så længe, som de har brug for. De vågner typisk mellem kl. 7.00-8.00 og det betyder, at vi kan have en rolig morgen i drengenes tempo. Skolen er ude ved min mor, hvor vi har indrettet det gamle dagplejerum til et slags “klasselokale”, som opmuntrer til leg og læring. Det er 36 m2 og der er altså masser af plads til at hoppe, kravle og lege Spiderman. Min mor er jo ansat som vores private børnepassser, så det er en del af børnenes pasning, at hun deltager i skolen.
Milan og Benjamin har samme skema. Christian går i 1. klasse i hjemmeskolen, så han har et andet skema. Carla og Elliot tuller rundt og leger, får lidt bryst engang imellem og er med til, at kigge og pille ved alle de spændende ting, som Benjamin og Milan leger med.

Og nu tænker I nok, at Milan da slet ikke har den traditionelle skolealder endnu? I princippet skal han jo først starte i skole til august ’20, men vi har altså været igang længe, fordi vi synes det er sjovt at være sammen med børnene på den her måde og fordi at det er en god idé, at have læring som en naturlig del af hverdagen. Det føles godt med stukturen og børnene er inde i en god rutine.
Lige nu har vi fokus på sproget. Sproget betyder meget for mig og jeg har altid interesseret mig enormt meget for det. Jeg elsker at skrive og udtrykke mig via sproget og jeg kan mærke, at bogstaver og sproget fanger Milans interesse helt vildt lige nu. Og så er det altså med at gribe impulsen og introducere det til ham, på alle tænkelige måder! Sproget styrker jo virkelig barnets kognitive og sociale udvikling. Sociale relationer etableres og udvikles gennem sproget og det er et fantastisk redskab at have, når man skal indgå i en leg. Milan har altid været dygtig til, at udtrykke sig og han er altid i tæt kontakt med sine følelser. Og jeg elsker, når han bare fortæller og fortæller. Så lige nu har vi fokus på sproget og jeg vil derfor introducere jer for en typisk dag i hjemmeskolen:

Her spiller vi billedlotteri. Det er et virkelig sjovt spil, hvor drengene får udvidet deres ordforråd og lærer blandt andet om turtagning. De er vilde med det og der går virkelig bare kamp i den og de synes det er vildt sjovt, hvem der først får fyldt pladerne. Billedlotteriet kan købes her.

Her spiller vi rør og find-spil. Drengenes følesans og finmotorik kommer virkelig på prøve i det her spil og Milan synes det er lidt svært. Men gå-på-modet fejler heldigvis ingenting og han synes det er spændende, at føle sig frem. Og jeg må ærligt indrømme, at mor her også har lidt udfordringer med det, haha. Vi får os et par gode grin undervejs! Det handler om, at man skal trække et kort og så finde den træfigur i stofposen, som vises på kortet. Jeg synes virkelig det er genialt og jeg husker faktisk spillet, fra dengang jeg selv var barn. Rør og find spillet kan købes her.

Her staver vi drengenes navne med sjove og farverige alfabetmagneter, som passer perfekt til den tidlige læring om bogstaver, læse og skrive færdigheder. Der kan gå lang tid med, at sætte de forskellige bogstaver sammen. Milan kan ikke stave endnu, men han synes det er sjovt, at sætte bogstaverne sammen og at vi så snakker om, hvilke lyde og ord de sammensatte bogstaver har og giver. De fine træmagneter kan købes her.

Her spiller vi observationsspil, som handler om at være den hurtigste til, at finde alle brikkerne, som matcher kortene. Spillet indeholder 100 sekskantede træbrikker, som har alverdens flotte motiver samt matchende kort. Her kommer sproget virkelig på prøve, når vi snakker om, hvad de forskellige brikker skal forestille. Jeg er hver gang imponeret over, hvor mange ord Milan virkelig kan. Drengene synes det er virkelig sjovt og er altså klart en af favoritterne herhjemme! Observations spillet kan købes her.

Her læser vi i den smukkeste pop op-bog, som så fint beskriver alle måneder og årstider, deres kendetegn i naturen og dyrenes verden, samt årets fester, højtider og traditioner. Den er så fin og indeholder virkelig nogle smukke billeder og fortællinger. Drengene synes den er vildt spændende og elsker at sidde og lytte og snakke om, hvilken måned de har fødselsdag osv. Elliot synes den er sjov at rykke lidt i, men mor her er altså liiidt øm over den 😉 Pop op-bogen kan købes her.

Alle disse fine spil og legetøjet kan købes hos Ciha.dk, som er en webshop med legetøj og spil, der styrker barnets sprog og til virkelig fornuftige priser! Og der er gode vejledninger til hvordan man leger med det pågældende legetøj, så det udvikler barnets sprog. Bag om Ciha er Rikke og Jens, som sammen har to skønne piger, Alberte og Ella. Pigerne er født med et stort høretab og Rikke og Jens har derfor specialiseret sig inden for, hvilket legetøj der kan udvikle og stimulere barnets sprog – på en sjov og lærende måde. Jeg synes virkelig det er et genialt koncept og produkterne passer perfekt ind i vores lille hjemmeskole. Jeg er fan! ❤️

Er der mon nogen af jer derude, som har nogle gode læringsidéer, som I har lyst til at dele? Så er I meget velkommen til, at skrive det i kommentarfeltet nedenunder. Det er altid dejligt med nye ideer. Tak 🙂

Dette indlæg har 21 kommentarer

 1. Stine

  Så fint indlæg❤️

  1. Cellina Martinna

   Tusind tak, Stine 🙂 <3

 2. Ginna bennet

  Har du planer om at hjemmeskole frem til 9. Klasse . Eller er det kun de første par år ? Tænker mere når fysik, kemi, matematik på højere neaveu kommer i spil .. jeg ville ihvertfald ikke selv kunne lærer min søn mange af de ting der kommer i skolen . Men tager hatten af for at i sammen giver det et forøg 🙂 hilsen Ginna, mor til Emarius 10 mdr

  1. Cellina Martinna

   Kære Ginna, planen er at hjemmeskole til 9. klasse. Vi tager det som det kommer og må søge hjælp udefra, hvis det bliver et problem 🙂 kh Martinna

 3. Louise

  Som pædagogstuderende tager jeg virkelig hatten af for jeres arbejdsmetoder . Et barn udvikles ved at være i gode fast rammer, hvor relationen samt respekt over for hinanden er højt prioriteret. Jeg ville ønske jeg kunne danne sådan en privat “institution” hvor det er mig der sætte fokus på værdierne i hverdagen og ikke politikere, der tror de ved hvordan de udvikler børn. Alt læring sker gennem leg og derfor er vejen til børn udvikling igennem legene læring . ❤️

  1. Cellina Martinna

   Kære Louise, tusind tak for din besked og for at dele dine tanker. Jeg er meget enig! <3
   Kh Martinna

 4. Mie

  Kunne godt tænke mig at hører mere omkring, hvordan du har “fået lov” til at hjemmeskole… Ville gerne selv hjemmeskole, men ved ik hvordan jeg får lov ??

  1. Frost

   http://www.hjemmeundervisning.dk kan man finde meget nyttig viden. Man skal ikke have lov til at hjemmeundervise. ALLE må, også selvom de gerne vil have oplyst hvilken uddannelse du har. Dette har de dog ikke krav på at vide, og du har derfor ikke pligt til at fortæller det.

  2. Siff

   I Danmark har vi undervisningspligt, ikke skolepligt, så det skulle man gerne nogenlunde let kunne få lov til 🙂

 5. Borg

  Hej Cellina! Dejligt indlæg og dejlig blog! Følger dig og får god inspiration, tak for det – da jeg læste dit indlæg tænkte jeg straks på en youtuber ‘life with beans’ Instagram (chloeandbeans). Hun er en australsk mor på din alder med 6 børn! De lever alle vegansk og alle børn bliver hjemmeskolet, hun kommer med gode råd og lækre veganske retter til børn og voksne – tror du vil tænke hun var et hit! Det virker til i har mange af de samme værdier 🙂 og igen tak for dit fine indlæg!

  1. Cellina Martinna

   Kære Borg,
   Tusind tak for din besked og din lille anbefaling! Jeg har faktisk fulgt Chloe i et stykke tid. Hun er mega sej 🙂 <3
   Kh Martinna

 6. Johanna

  Amazon! I dream about homeschooling my kids but in Sweden it’s not allowed. We have to force our kids in to a chaotic Environment with small resources, one adult on 20-30 kids. Stressful mornings. I hate it….You and your family are fantastic!

  1. Cellina Martinna

   Dear Johanna, thank you for your message! I’m sorry to hear that.. it must be awful to be forced to do something you don’t believe in. All the best to you and your family!
   Love, Martinna

 7. Tobias Hyldeborg

  Super spændende indlæg. Mine egne børn (til den tid) kommer nok ikke til at blive hjemmeskolen, men spændende at få dit take på det. Uanset hvad, synes jeg det er en rigtig god idé at starte læringen stille og roligt op, inden man “rigtigt” når skolealderen.

  1. Cellina Martinna

   Hej Tobias, tak for din besked. Fedt at du læser med 🙂

 8. Mille

  Kan man godt blive hjemmeskolet i 7 klasse

  1. Cellina Martinna

   Ja da! ?

 9. Mette

  Hvordan foregår det så når dine elever skal til eksamen?

  1. Cellina Martinna

   Kære Mette
   Det er muligt at tilmelde børnene til afgangseksamen ved den lokale skole. 🙂

 10. Cilie

  Jeg synes det lyder som en rigtig god og rolig start på skolelivet.

  Jeg havde min yngste hjemme til hun var 3 år og det var fantastisk! Men børnehave nogle dage om ugen var klart også mit behov og ikke kun hendes.

  Jeg tænker på, hvad I mon ville gøre, hvis børnene selv kommer en dag med et ønske om at prøve en anden form for skole?

  Selv er jeg enormt glad for vores lokale Lilleskole med mindre klasser og mere plads til at være sig selv.

 11. Cilie

  Jeg synes det lyder som en rigtig god og rolig start på skolelivet.

  Jeg havde min yngste hjemme til hun var 3 år og det var fantastisk! Men børnehave nogle dage om ugen var klart også mit behov og ikke kun hendes.

  Jeg tænker på, hvad I mon ville gøre, hvis børnene selv kommer en dag med et ønske om at prøve en anden form for skole?

  Selv er jeg enormt glad for vores lokale Lilleskole med mindre klasser og mere plads til at være sig selv.

  Dejligt indlæg.

Skriv et svar