HER ER SANDHEDEN OM VORES ØKONOMI…

tofamiliehus-bofaellesskab-de-unge-moedre-cellina-martinna

Det har føltes helt forkert for mig, at tale om og dele vores private økonomi med offentligheden. Men folk har i løbet af det sidste stykke tid, været helt enormt nysgerrige og spurgt meget ind til det. Jeg må ærligt indrømme, at det er gået lidt over min grænse, når flere forskellige medier har skrevet historier om vores økonomi. Jeg synes faktisk ikke det er i orden, at snage på den måde i andre folks private økonomi. Jo jo, jeg er en offentlig person og jeg har selv valgt at stå frem, men jeg har altså også mine grænser, som jeg synes man burde respektere.

Men forleden gik det så op for mig, efter at have modtaget utallige private beskeder med spørgsmål som: “Åh Martinna, jeg ved godt at du ikke vil snakke om økonomi, men jeg vil så gerne gå hjemme og jeg kan bare ikke se, hvordan det skal kunne lade sig gøre…”, at jeg jo rent faktisk er her, for de af jer, som går med samme drømme som mig. Det er ikke for at lyde selvhøjtidelig, men meningen med alt det her var jo, at jeg skulle inspirere og hjælpe andre. Jeg har tænkt meget over det, snakket med de andre familiemedlemmer og vi vil faktisk gerne stille jeres nysgerrighed og forhåbentlig skabe noget inspiration.

Så, nu har jeg altså besluttet mig for (i samråd med de andre her i huset!), at jeg gerne vil give jer et lille indblik i vores økonomi. Tallene er rundet op, men det giver et klart billede af, hvad vi lever for om måneden. Der er ikke noget hokuspokus i det. Mikkel tjener penge og jeg tjener penge.
Det er ikke mine forældre, som har betalt vores hus. Jo, min far har klart været en uundværlig hjælp i hele denne her proces – han har lagt mange timer og energi i vores nybyg-projekt og han har haft fuldstændig tjek på det hele! Men mine forældre har ikke betalt noget som helst til det her hus – eller jo, faktisk var de så søde, at gå sammen med mine bedsteforældre, Anine og Andreas om, at give os vores hæk i indflyttergave. Det var virkelig sødt af dem! Og så har de ladet os bo hos dem i hele byggeperioden – både min mormor og morfar og mine forældre. Så de har altså været en kæmpe hjælp, men de har ikke selv lagt penge i huset! Og så er den vist manet til jorden, ikk’?

Et nys hus er på mange måder billigere at bo i. Når jeg ser tilbage på vores huslige udgifter, da vi boede i lejligheden, er det faktisk helt skræmmende, at vi nu kan bo for næsten det samme, i et helt nybyggede hus.
Jeg har altid været god til, at passe på mine penge og vi har derfor haft en rigtig god opsparing med os. Vi kunne nemt spare flere penge i hverdagen, end hvad vi gør nu – vi lever faktisk ret godt, hvis jeg selv skal sige det.

 • Mad: Vi handler ind for ca. 800 kr. om ugen – mad, toiletartikler osv. Vi handler stort ind hver søndag, så vi har til en hel uge af gangen og det meste er økologisk og alt vegansk (læs eventuelt mine bedste råd til at spise plantebaseret her). Vi smider aldrig rester ud, men bruger det vi har i køleskabet og fryseren. Og så handler vi de steder, der er rabat på økologi eller hvor der er gode spottilbud.
 • Pasning: Min mor passer vores børn. Det er altså privat pasning med tilskud fra kommunen og vi får søskenderabat udover. Det er en kæmpe hjælp, at vi har hende og at hun vil hjælpe med at passe alle børnene, så jeg kan arbejde med min blog og generelt har et par ekstra hænder til de kære unger.
 • Bil: Vi har en ny bil fra 2014. Den kører rimelig billigt, men vi bruger den dog ikke vanvittig meget, da Mikkels arbejdsplads er lige rundt om hjørnet, så han går på job. Vi sparer dog op, så der altid er penge på vores bilkonto til service og vedligeholdelse. Det er nødvendigt for os med bil, når vi ønsker at leve det hjemmegående liv. Det giver en enorm frihed og jeg elsker at vi kan tage hen, hvor vi vil, uden at være afhængig af bustider eller andet. Men det er selvfølgelig en luksus og vi kunne da nok også godt klare os uden, hvis det kom til stykket.
 • Forsikringer: Vi har selvfølgelig husforsikringer, ulykkesforsikringer, sygeforsikring, a-kasse osv. Faktisk deler vi nogle af vores husforsikringer med min søster og hendes familie og her er der jo også mange penge at spare.
 • Hus: Vi deles om næsten alle udgifterne hertil og det er en kæmpe besparelse for os alle! Det kan virkelig kun anbefales, at bo to familier sammen!
 • Vores budget ser altså således ud:
 • Mad, toiletartikler, vitaminer, mobil, gaver, tøj: 4.500 kr.
 • Pasning – egen betaling efter søskenderabat: 2.400 kr.
 • Bil, benzin, forsikring, grønafgift, opsparing:  1.400 kr.
 • Ulykkes forsikringer, a-kasse, sygeforsikring: 2.400 kr.
 • Hus, vand, varme, lån, husforsikring, indboforsikring, internet, tv: 11.300 kr.
 • Alt ekstra bliver sat af til opsparing.
  I alt har vi udgifter for ca. 22.000 kr. om måneden. Det kan sagtens løbe rundt for os, med min og Mikkels indkomst. Der er som sagt ikke noget hokuspokus – vi lever godt, vi har alt det, vi har brug for og vi tjener vores egne penge.

Det er måske ikke alle, som kan have 22.000 kr. udbetalt. Det er jeg naturligvis klar over, men der er flere ting vi kunne spare på, såsom pasning (i nogle kommuner kan man få penge for pasning af eget barn), bil og a-kasse til den hjemmegående. Som hjemmegående ægtefælle kan ens ægtefælle også få ens personfradrag. Ulykkesforsikring er også en smule billigere som hjemmegående, samt indbo, da man er hjemme og der derfor er mindre risiko for indbrud.

Del gerne jeres allerbedste sparetips nedenfor i kommentarfeltet, så vi kan hjælpe og inspirere hinanden til det hjemmegående liv eller til blot at leve billigere ?

Se eventuelt plantegning af vores hus her og få mere inspiration til det hjemmegående liv, i mit tidligere indlæg: økonomien som hjemmegående – gode råd og tips

Dette indlæg har 10 kommentarer

 1. Anna

  Super stærkt at du står frem med jeres økonomi! 👏🏼 Personligt tror jeg at folk er nysgerrige fordi I lever et “drømmeliv” og hvordan kan det dog lade sig gøre. Hvordan har I knækket den materielle og økonomiske kode… Især når I så også bor så super trendy, I er altid smarte i tøjet og køber økologisk og veganske produkter som jo ikke ligefrem er billige. Igen, sejt du deler og tør inspirere folk på et så personligt plan. Jeg stemmer for flere blogindlæg med sparetips og gode fif til at leve så harmonisk og balanceret som I gør <3

 2. Malene

  Jeg synes faktisk det er et rigtig fint indlæg ❤️ Jeg går også hjemme. Min mand fåe udbetalt ca. 17000 om måneden. Vi har udgifter for ca. 16500 pr. måned (husleje, bil, forsikringer mm.) Han får mit fradrag som ca. udgår 2500 pr. måned. Dvs. vi har ca. 3500 til mad, husholdning, fornøjelser, bleer osv. Vi ser det 100% som en investering i vores søns fremtid og det giver os alle 3 meget. Jeg har dog fået indført tilskud til pasning af eget barn i min kommune, som træder i kraft 1/1 og jeg er netop blevet godkendt idag. Tilskuddet er det samme som en SU før skat, ca. Kram til dig og dine Martinna ☺️☺️

  1. Jytte

   Jeg forstår ikke hvordan din mand kan få udbetalt 2500 ved at overtage dit fradrag – min mand og din tjener Ca det samme, men vi kan kun få 1500 og vi ejer hus (ved ikke om i gør)

   1. Line

    Jytte: det er jo forskelligt hvad ems personfradrag ligger på

 3. Danniella

  Der kan os spises hos familie en gang i mellem og spare et måltid der. Har man børn er det altid hyggeligt at spise hos bedste forældrene.

  Vi bruger 4000kr på mad osv
  Og ligger 5000kr til opsparing
  Bor i rækkehus 10000kr månedligt
  Og vi har bil også 🙂
  Dog har vi skole barn og baby på vej .

  Vi for det os til at løbe rundt og har da lommepenge og kan hygge os tit. Men vi har os en indkomst på 34-35000 og 41000 når der kommer børnepenge da de er regnet med ind i budgettet da vi køber tøj og hvad ungerne mangler når de mangler og ikke kun hver 3 måned 🙂

 4. Jeannie

  Syntes det er flot i kan handle ind for 800kr til en hel uge, vi handler for 1000-1200kr om ugen og vi laver endda altid mad til 2 dage af gangen og handler også stort ind en gang om ugen, må dog altid handle ind igen sidste på ugen til weekenden. Har du nogle gode fif til hvordan i spiser så billigt?

 5. Ann

  Jeg er enig med Anna 🙂
  Herhjemme er vi 2 voksne og en pige på 7 år.
  Jeg har svært ved at få vores madbudget til at være på 800 kr som jer. Jeg ved økologi ikke er billigt. Og veganske produkter er heller ikke billige. Så det kunne da være lidt sjovt hvis du for en uge gad dele jeres madplan 😁

 6. Ditte

  Jeg er lidt nysgerrig hvis du,vil uddybe mere, jeres udgifter til lån, vand, varme mm, hvordan fordeler de sig? ☺ Det er ren nysgerrighed da jeg selv er interesseret i at bygge nyt, og jeres lyder meget billigere end det vi bor i nu.
  Har i i noget afdragsfrihed på lånet eller?

 7. Anna

  Tak fordi du deler, det er interessant læsning.
  Jeg er faktisk ret overrasket over, at I kan få det til at løbe rundt med så mange faste udgifter. Du må tjene en del på de sociale medier, og så hører du vel sådan set ikke helt ind under kategorien hjemmegående, ihvertfald ikke økonomisk set. Det ser jo ud til, at din indtjening er mindst det dobbelte af en SU.
  Og nej, jeg ved selvfølgelig ikke nøjagtigt hvad I tjener, men det er jo ikke en hemmelighed hvilken overenskomst din mand er under. Så noget kan man jo godt regne sig frem til.

 8. Ninna

  Hej 🙂 jeg er helt på din side synes det er forkert og skulle dele sine private ting med andre især ens økonomi , det er meget privat om man er offentlig eller ej.

  Jeg synes du er en helt fantastisk mor, skøn familie du har dig!

  Glædelig jul til jer alle 🌲😊

Skriv et svar