SÅDAN VIL JEG TABE MIG – EN LILLE ÆNDRING I KOSTEN…

glutenfri-kost

Okay, billedet er måske en smule misvisende, for nu tænker I nok, at jeg er gået på en eller anden vild juicekur eller sådan noget i den stil, men det er ikke tilfældet.. Jeg har dog lavet en lille ændring i min kost, som forhåbentligt vil give mig en sundere og lidt “lettere” krop, bogstavlig talt 😉

Som mange af jer ved, har jeg længe prøvet at tabe mig, da de sidste 5-7 kilo efter graviditeten bare hænger fast! Det er virkelig svært for mig, at finde motivationen til at tabe mig og så synes jeg faktisk heller ikke, at kiloerne ryger så nemt, som de gjorde i mine yngre dage.. Jeg er simpelthen ved at være godt og grundig træt af, ikke at føle mig tilpas i min egen krop. Slut med selvhad og negative tanker – jeg vil være sund, leve længe og se pisse godt ud! Bum.

Jeg har igennem tiden prøvet mange forskellige kurer og livsstilsændringer. Jeg prøvede faktisk at ændre livsstil i sommers, som jeg fortalte jer om her, men det hang desværre ikke rigtigt ved.. Jeg har dog utroligt nok, aldrig prøvet at leve glutenfrit. For en måneds tid siden besluttede jeg mig så for, at det var på tide at prøve det af. Jeg har nok altid været lidt skeptisk omkring glutenfri kost – mest af alt fordi jeg i forvejen er ret begrænset, nu når jeg også er veganer og helst vil leve økologisk. Det er alligevel mange ting, at skulle tage hensyn til, ikk’ – vegansk, økologisk og nu også glutenfrit, men det skulle altså prøves! Jeg har dog hverken glutenallergi eller glutenintolerance, i hvert fald ikke hvad jeg ved af, men jeg har en stærk fornemmelse af, at gluten ikke er godt for min krop.

Jeg har de sidste mange år døjet med hudproblemer og i perioder slem acne og jeg har prøvet nærmest alt for, at komme det til bunds – lige på nær at undlade gluten. Jeg er ret spændt på, om det også kunne gøre noget på dén front, da jeg flere gange er blevet rådet til at leve glutenfrit. Jeg har også haft nogle udfordringer med min fordøjelse, i løbet af det sidste års tid og så er jeg også bare konstant oppustet! Jeg er blevet ret god til skjule topmaven i det rette tøj og nogen vil måske synes det er noget pjat, at jeg gerne vil tabe mig, da jeg jo er slank mange andre steder på kroppen. Men det er altså ikke til at tage fejl af – jeg har meget fedt på min mave og det kan altså ikke være helt sundt..

Men nu har jeg levet glutenfrit i en måneds tid (med få undtagelser) og ikke nok med, at jeg kan se det på vægten, kan jeg også mærke en forskel på min krop. Jeg er knapt så oppustet og det føles bare generelt rigtig godt, at undlade det i kosten. Det er faktisk slet ikke så besværligt eller dyrt, som jeg havde forestillet mig det ville være. Det handler bare om, at finde de gode tilbud og kende priserne. Eksempelvis koster glutenfri pasta omkring 15 kr i Føtex, hvor andre butikker tager det dobbelte… helt sindsygt, så det er altså med at gå lidt på opdagelse. Udover at leve glutenfrit, sørger jeg selvfølgelig også for, at spise en masse grønt og frugt i løbet af dagen. Men egentlig har jeg ikke ændret på ret meget andet. Jeg spiser stadig nicecream engang imellem, mørk chokolade, pandekager (lavet på rismel) og andre lækre snacks. Så jeg føler ikke, at jeg mangler noget som sådan.

Men vil jeg så udelukke gluten fra min kost resten af livet? Jeg ved det ikke, men lige nu føles det bare ret godt. Der findes så mange alternativer og jeg synes virkelig, at det er overraskende nemt! Men jeg tænker da stadig, at jeg tager en dag engang imellem, hvor jeg må spise lige, hvad jeg har lyst til. Ben & Jerry’s veganske varianter er to die for og dem kan jeg altså ikke helt undvære! Har I smagt dem? Den med banan er dog glutenfri, men det er selvfølgelig den med peanutbutter og cookies, som er min yndlings… og det er også okay, at spise engang imellem! Det skal bare helst ikke blive hverdagskost, som det desværre lidt var gået hen og blevet..

Hvad er jeres forhold til gluten? Holder I jer fra det eller er det ikke noget, I tænker over i hverdagen?

Dette indlæg har 3 kommentarer

 1. Anna

  Jeg ville aldrig skære gluten helt fra, da det netop gør kroppen intolerant! Dog kan jeg godt forstå dig, og jeg har også gode erfaringer med at skære brød, pasta osv fra ved vægttab. Jeg har det bare bedst med at skære ned i stedet for at undvære det helt, da det er vigtigt for mig, at min krop ikke glemmer hvordan med nedbryder fx gluten 🙂 🙂

 2. Mia

  Jeg har os prøvet og tabe mig over flere gange, og den som har givet resultat er helt klart der hvor jeg har spist glutenfri, samt min mave har fungeret så meget bedre på og har heller ikke været oppustet, jeg starter også op på glutenfri igen nu her og glæder mig 😀 Men med en ret travlt hverdag så kræver det lige lidt forberedelse da jeg elsker brød og det er nemt lige hurtigt at spise 🙈🙈

 3. Rikke

  Jeg er selv multiallergiker og tåler bl.a. ikke gluten… jeg vil dog klart anbefale ikke-alleriker at skære f.eks. gluten fra kosten. Det I oplever glæden i forhold til vægt mv hænger ikke sammen med gluten, men nogle af de alternativer I vælger – I får garanteret flere kerner gennem kosten, flere fibre og flere af de rigtige fedtstoffer mv…
  Og det skal I selvfølgelig holde fast I, men at undvære f.eks. gluten gennem længere tid tror jeg ikke er sundt…
  Der er desværre mange i dag som bilder sig selv ind at de har en eller anden form for allergi/intoleransce og ikke tåler en hvis fødevare; gluten, laktose what ever og derfor skærer det fra.
  Det gør det jo selvfølgelig nemmere for allergikere som mig, fordi efterspørgslen på de allergivenlige produkter større hvilket både øger udbuddet og giver flere og billigere produkter, men ikke alle produkterne er specielt sunde. Nogle typer glutenfri mel er meget ”hvide” og er ikke sundere end helt almindeligt hvedemel (medmindre man selvfølgelig ikke tåler hvede 😊) og fuldkorns mel ville bestemt være et bedre alternativ. Og glutenfri er alt andet lige sværere at bage med end produkter med gluten så spild ikke jeres kræfter på det
  Jeg tror heller ikke det er sundt at drikke/spise laktosefri medmindre man er laktose intolerant da laktosefri produkter ikke er laktosefri men bare tilsat stoffet laktase som gør det muligt at nedbryde laktose… nu tåler jeg ikke selv mælk, men jeg synes aldrig det er godt at tilføje vores fødevarer noget, hvad end det så er, medmindre det er nødvendigt eller på anden måde godt for os. Jeg vil altid mene at de rene fødevarer er sundere.

  Anyway, det er bare mit input, håber I kan bruge det til noget… det er kun tiltænkt som en hjælp og ikke noget andet

  Kærligst Rikke

Skriv et svar