TYGGER DU OGSÅ DIT BARNS MAD?

elliot-rykker-i-carlas-kjole-faetter-og-kusine

I know! Det lyder mega mærkeligt og I tænker nok: “Hvad har helse nu fundet på?”, men det skulle altså siges at være ret sundt for baby, at tygge maden, inden man serverer det for dem.. Og der er faktisk flere mødre, som praktiserer det.

På billedet ser I min lille niece, Carla og Elliot. Og nu tænker I nok, om jeg så også tygger Elliots mad? Det kunne jeg vel ligeså godt, nu når jeg gør så mange andre ting anderledes. Men nej, der må jeg skuffe jer, det gør jeg ikke. Det kunne faktisk aldrig falde mig ind og ærligt, så synes jeg det ville være ret klamt at tygge mad, spytte det ud og derefter give det til Elliot. Carla, får derimod kun mad, som hendes mor, Melanie, har tygget først…

Mange mener, at jeg er speciel og til tider yderst mærkelig, men (!) de har aldrig mødt Melanie! haha, I’m not kidding, hvis der er nogen som virkelig skiller sig ud og sommetider har nogle sindssyge idéer, så er det altså hende!

Men, hvorfor tygger Melanie maden inden hun giver det til Carla? Hvordan skulle det være sundt? Det har jeg spurgt hende om flere gange og jeg kan ikke lade være med at himle lidt med øjnene, når hun sidder der og tygger og spytter. Haha, men hun har forklaret mig, at det åbenbart er noget, man gjorde i gamle dage og at der er nogle enzymer i spyttet, som hjælper med at nedbryde kulhydrat, fedt og protein, så derfor mener hun at det ville hjælpe på Carlas fordøjelsessystem. Der er da måske også noget om snakken, det skal jeg ikke kunne sige, men altså, jeg gad hverken bruge tid eller energi på det. Og så synes jeg altså også, at det er lidt nasty. Der går grænsen sgu alligevel for mig.

Hvad siger I? Har I hørt om konceptet før og kunne I finde på, at tygge jeres børns mad inden servering?

(ps. Melanie har godkendt indlægget! ;))

Dette indlæg har 6 kommentarer

 1. Camilla

  Det har jeg ikke hørt om, men ja der kan sagtens være noget om snakken med at det kan hjælpe på fordøjelsen. Jeg tænker dog at børnene selv burde kunne fordøje det mad vi giver i den alder. Jeg kan huske min mor tyggede banan , spyttede ud på ske og gav min lillebror da han var baby, men det er jeg sikker på bare var fordi hun synes det var lettere ;-). Jeg har dog flere steder læst at man ikke bør dele ske/gaffel med de små pga vi overfører bakterier, som kan skade deres tænder. Så herhjemme prøver vi at undgå at bruge det samme bestik, men det er svært når min 9 måneder datter synes det er bedre det mad på min gaffel. Haha
  Heldigvis bestemmer man selv hvad man vil, og guskelov for det 🙂

 2. Lene kløve

  Som uddannet pædagog må jeg lige reagere på dette opslag… lyder vanvittigt i mine øre da det er vigtigt at små børn selv lærer at tygge sin mad pga deres sprog…. ved at tygge og bruge mund/kæber til at tygge med udvikler det deres mundmotorik og dermed deres sprog…..
  Jeg er lidt chokeret over at høre nogle praktisere dette men er glad fior at læse at du ikke selv gør det😊
  Med venlig hilsen
  Lene

 3. Trine

  Jeg er uenig, følger nok mere din tankegang Martinna, det virker lidt nasty.
  Fra min uddannelse har jeg lært at børn hellere må spise jord og sand, end at deres forældre tager sutten i munden for at ‘rense’ den hvis den har været på gulvet. Barnets fordøjelsessyten skal jo også lære at klare sig selv, og hvis man kommer fremmede enzymer i den mad barnet får, behøver barnets egen krop jo ikke lære at danne de rigtige enzymer. Så det virker lidt som om man forpligter til at tygge maden for barnet hele livet. Vi fungerer altså bare ikke som fugle på den måde.
  Intet ondt om at din søster vælger det, det er jo hendes valg som mor.

 4. Nicole

  Nej, jeg tygger ikke mit barns mad. Alle de enzymer producerer barnet da helt selv? Og så skal man faktisk passe meget på med sådan noget, pga caries, som er yderst smitsomt. I princippet må man ikke engang tage sutten i munden, inden man giver den videre til barnet. Men vi gør jo alle alt forskelligt, og prøver jo at gøre det som vi synes er bedst for vores børn, men lige det at tygge barnets mad synes jeg er liiiige overkanten 😄

 5. Maria

  Kunne jeg aldrig finde på, da jeg har hørt at næringsstofferne i maden skulle forsvinde da de blev optaget af mit spyt, og så er det jo ingen pointe i, at give det til barnet.

 6. Maria

  Det har jeg gjort indimellem, da min dreng var mindre! Det generede hverken ham eller mig 😅 Det var mest med kød eller lidt “hårde” madvare!

Skriv et svar