SÅDAN GØR VI TANDBØRSTNING TIL EN GOD OPLEVELSE

IMG_2177

Jeg ved at mange forældre dagligt kæmper med, at få børstet tænder på deres børn og derfor tænkte jeg, at jeg ville dele vores erfaring med, hvordan tandbørstning er en god oplevelse herhjemme. Det har nemlig altid været vigtigt for mig, at tandbørstning ikke skulle være en træls ting, som man skal tvinges til. Det tror jeg nemlig ikke på, at der kommer noget godt ud af – tværtimod. I nogle perioder har vi selvfølgelig skullet kæmpe mere med, at gøre det til en sjov oplevelse og det kunne godt give lidt sved på panden, for hvad nu hvis jeg simpelthen ikke får børstet dem ordenligt og at jeg dermed ødelægger mit barns tænder? Først og fremmest hjalp det mig rigtig meget, at give slip på lige præcis den frygt.. Simpelthen smide den langt væk og ud af mit system. Den gjorde intet godt. Børn er nemlig så kloge, at de gennemskuer deres forældre i løbet af ingen tid – og hvis Milan kan mærke at jeg frygter hver gang vi skal børste tænder, så er han heller ikke tryg i det og det vil han reagere på, enten ved at nægte eller ved skrig og skrål. Det hjalp mig virkelig (!) at vende den fuldstændig om – og tænke positivt om situationen, udstråle glæde og sikkerhed i at tandbørstningen var sjov. Det kræver lidt øvelse og tilvænning og det kan være mega svært.

I løbet af de sidste par måneder er Milan begyndt at elske historier. Specielt de historier Mikkel og jeg selv finder på. Han elsker at digte videre på dem og det er virkelig med til at udvikle ham sprogligt. Vi tænkte om vi på en eller anden måde kunne bringe de her historier ind i tandbørstningen og derfor prøvede vi en dag, at fortælle en historie og altså “tegne” de ting i munden, som sker i historien. Det fungerede vildt godt og vi har efterhånden gjort det et par måneder. Milan elsker knallerter, motorcykler og alt køretøj og han er også helt vild med superhelte, så et godt eksempel på en tandbørstning er, at Batman kører stærkt på hans motorcykel og farer rundt i hele Milans mund. Så møder han måske en dame på en lyserød scooter og så kører de sammen op ad bakken, altså Milans øverste tænder. Det lyder måske lidt mærkeligt, men det fungerer faktisk så godt, at Milan tit ikke vil have at vi stopper med at børste tænder. Tit kan vi bruge 5-10 min på tandbørstningen og han vil gerne gå rundt med tandbørsten flere gange om dagen. Han børster også selv tænder, mens han fortæller mig at den grønne knallert kører stærkt. Han går enormt meget op i det og jeg kan godt sige jer, at de tænder bliver børstet grundigt 😉 det er virkelig sødt. Det er ikke sikkert at det vil virke på alle børn, men jeg tænker at det kan være en god idé, at gøre sig nogle tanker om, hvad ens barn finder interessant og dermed inddrage det i tandbørstningen på den ene eller anden måde. Man skal bare være lidt kreativ. Det har i hvert fald virket herhjemme 🙂

IMG_2206

En anden ting, som vi har erfaret som noget, der kan gøre tandbørstning sjovere, er selvfølgelig en spændende tandbørste, evt. med logo eller noget andet sjovt. Vi bruger denne kemifrie tandbørste fra Jack N’Jill og så har vi det her matchende kop, som er med Kanin logo. Både tandbørsten og koppen er lavet af bambus og majsstivelse og er altså GMO frie og 100 % bio. Milan elsker både tandbørsten og koppen og jeg elsker at der intet giftigt er ved dem 🙂

IMG_2225

Dette indlæg har 1 kommentar

  1. Tanja

    Sikke en fin løsning😊 herhjemme får vi ham til at gentage ord imens han har tandbørsten i munden, typisk ord fra den dag der er gået, det virker også ret godt. Og så får man lige vendt dagen imens også.. Altså, kan du sige “farmor”? “Traktor”?

Skriv et svar