ØKONOMIEN SOM HJEMMEGÅENDE – GODE RÅD OG TIPS

Økologi

Hej søde læsere!

Jeg har ikke været helt så aktiv på bloggen den seneste uges tid. Milans fald tog rigtig hårdt på mig og jeg har egentlig bare haft brug for, at kramme ham og have 100% fokus på ham og vores familie. Derfor har der været ro her på bloggen, men nu føler jeg mig klar til at dele lidt med jer igen. Mange har efterspurgt dette indlæg, efter jeg fortalte at jeg skulle være hjemmegående. Min søster, Melanie, har været hjemmegående i et års tid og derfor har jeg sparret rigtig meget med hende og hun har hjulpet mig med at lave dette indlæg. Hvis der er én som har styr på økonomi, så er det nemlig hende 😉 så tak for det, Melanie.

Jeg ved at økonomien fylder meget hos mange og at det er en af de største udfordringer, som afholder folk fra at gå hjemme. Jeg vil på ingen måde sige, at det kan lade sig gøre for alle familier at gå hjemme, men jeg vil gerne bidrage med mine tanker og erfaringer på dette område.  Måske kan du bruge det og måske kan du ikke. Først og fremmest vil jeg faktisk anbefale, at man får styr på sine værdier og prioriteringer i livet. Der kan være ting, som betyder utrolig meget for dig og din livskvalitet, men som for andre slet ikke er vigtigt. Bare husk dine værdier og hvad der giver dig livskvalitet og glæde. Det vigtigste må trods alt altid være, at vi er lykkelig og har det godt.

Her er mine råd til et liv som hjemmegående – eller blot et liv med fokus på at leve billigere:

Gennemgå din økonomi 1 år tilbage
Jeg foreslår at du sætter dig ned. Gerne sammen med din partner, hvis du har sådan en. Print de sidste 12 måneders posteringer ud. Gennemgå hver enkelt postering og vær’ opmærksom på, hvad du har brugt dine penge på. Jeg satte et kryds ud fra de posteringer, som jeg godt selv kunne se var spild af penge. Derudover lavede jeg en cirkel ud fra de områder, som jeg muligvis godt kunne undvære. Til sidst lagde jeg tallene sammen for de steder, hvor jeg havde sat krydser og derefter lagde jeg tallene sammen for de steder, jeg havde tegnet en cirkel. Jeg har fået dette råd af min søster. Det tager tid at printe ud og gennemgå ens økonomi et år tilbage, men det er virkelig effektivt at få fokus på, hvad man bruger sine penge på.

Få indhentet tilbud
Jeg vil på det varmeste anbefale, at man indhenter tilbud på de billigste forsikringer, telefoni, internetudbyder, lån, TV abonnement og hvad vi ellers smider penge efter hver måned. Der er højest sandsynligt penge at hente. Derudover var det måske værd at overveje, om man har brug for en stor TV pakke eller om mindre kan gøre det – måske man har lyst til at udfordre sig selv og helt lade være med at se TV i en periode.

Få lavet et budget
Når du har printet dine posteringer ud for et år, så kan du meget passende se på hvilke nødvendige udgifter du har og få dem skrevet ind i et budget. Jeg foretrækker selv, at ligge alle udgifterne sammen og dividere dem ud på 12 måneder. Så har du et gennemsnit og ved hvor mange penge du skal ligge til side hver måned.

Jeg har selv følgende kontier, som jeg hver måned overføre faste beløb til. På den måde mangler jeg aldrig penge til at betale mine udgifter:

Bolig – her kører betalingsservice med alle udgifter, der har noget med bolig at gøre. Husleje, vand, varme, el, TV, internet, telefonni osv.

Forsikringerher kører betalingsservice med alle udgifter med forsikringer. Ulykkes forsikring, inboforsikring, bilforsikring, forsikring på hund osv. 

Bil – her kører betalingsservice med alle udgifter med bil. Benzin, opsparing til syn, grønafgift mm.

Fødselsdag, gaver – Vi har en god idé om hvor meget vi bruger på gaver hvert år. Både julegaver og fødselsdagsgaver. Vi har regnet et gennemsnit ud, som hver måned overføres til denne konto. Derudover har vi også regnet ud, hvor mange penge vi vil bruge på at holde vores fødselsdage. Så det ligger vi også et beløb tilside til hver måned.

Tøj, sko – Vi har taget en fast beslutning om, hvad vi bruger på tøj og sko. Vi har regnet et gennemsnit ud og sætter det beløb tilside hver måned.

Opsparing – Her sætter vi de penge tilside vi kan om måneden. Den her konto skal dække hvis opvaskemaskinen går i stykker eller vi skal have ny telefon.

Låst opsparing – Her sætter vi de penge vi kan ind. De må ikke røres ved – kun hvis alt brænder på.

Det eneste vi trækker på vores forbrugskonto er mad, toiletpapir, bleer og dagligdags ting.

Formålet med alle de her kontier er, at intet må komme bag på dig og at dine udgifter altid bliver betalt helt af sig selv.

Sælg ud af dine ting
Det  kan være en god idé at gennemgå dit rod og dine ting og sælge ud af det. Sæt pengene ind på din opsparing. Gennemgå evt. et rum af gangen. Hvis du har mod på det, så tøm et rum af gangen, så du får fat i alle dine ting. Det kan være en god idé, at låne bøger om at rydde op, Feng shui og minimalistisk livsstil. Det er virkelig inspirerende, hvis du ønsker at rydde op i dit rod og sælge lidt ud. Hvis du har lyst til at sælge ud, så kan det være en god idé at gå fra at tænke: ”Kan jeg bruge det her?” til at tænke: ”Kan jeg undvære det her?”.

Betal din gæld af
Hvis du har gæld, så kan det være en god idé at få et overblik over din gæld og se på om du evt. kan betale den hurtigere af. Renter koster penge. Måske kan din gæld omlægges og give bedre plads i økonomien.

Hvor kan vi spare penge?
Skal bilen sælges? Kan vi bo i noget mindre? Vil det være billigere at bo på landet? Kan vi købe genbrugstøj? Skal vi sætte fødselsdagsgaverne ned? Måske skal min partner og jeg undlade, at give hinanden fødselsdags og julegaver? Skal mine børn trækkes ud af pasning, SFO? Hvad sparer jeg penge på ved, at stoppe med arbejde eller stoppe på mit studie? Overvej hvilke muligheder du har for at spare penge.

Hvordan kan vi spare penge på mad, sæbe osv.?
Handel stort ind og lav ugeplaner. Lav mad til to dage i træk og frys rester ned i fryseren.
Aftal evt. at spise en til to dage om ugen – måske mere – sammen med andre familier. Det er billigere at spise flere sammen. Hvis du er kødspiser, så spis vegansk eller vegetarisk flere dage om ugen.  Det er både godt for miljøet og billigere, så længe du undlader erstatningsprodukterne. Lav dit eget mad og hvis du har mulighed for det, så hav dine egne frugter, bær og grøntsager i haven. Handel ind når der er 25% på økologi i Føtex og Bilka. Handel stort ind til en uge af gangen og lav madplaner. Sørg for at spise rester – tøm fryseren, køleskabet og skabene den sidste uge i måneden. Lav din egen kefir fremfor at købe probiotika. Aftensmad må gerne være grøntsagsstave, mandler og rugbrød med sandwich spread. Det behøver ikke være så kompliceret og dyrt.

Min søster har i en lang periode ikke brugt shampoo. Det sparede hun mange penge på.

Brug vaskenødder i stedet for vaskepulver. Rengøringsprodukter kan erstattes af natron og æblecidereddike.

Udnyt din mands fradrag
Kontakt skat og få dem til at hjælpe dig. Hvis du er gift, så kan din mand nemlig overtage din fradrag. Derudover anbefaler jeg, at I får 100% styr på jeres forskudsopgørelser, så I ikke ender med at skylde penge til SKAT næste år. Derudover anbefaler jeg, at såfremt ens partner arbejder, at man tegner en lønsikring.

Kan du få penge for at passe eget barn?
Det kan man i nogle kommuner. Derudover kan det være en mulighed at gå sammen med en anden forældre og passe hinandens børn.

Hvis det ikke kan lade sig gøre at gå hjemme.
Undersøg om der er andre muligheder. Kan din partner gå hjemme? Kan du studere hjemmefra? Kan du få en bedsteforældre til at passe dit barn? Kan du få en ung pige i huset? Kan du arbejde hjemmefra? Kan I sammen gå med aviser? Er du kreativ og kan du tjene penge på det? Kan du gøre rent i private hjem og planlægge det, så det passer med at en anden kan se efter dit barn (faren, bedstemor osv.)?

Husk at vi alle sammen er forskellige og har forskellige værdier – og husk at være positiv omkring dine beslutninger og ønsker. Tiltræk det du ønsker og have fokus på det. Måske kan det lykkes, hvis du ønsker det nok. Universet vil højest sandsynlig hjælpe dig <3

Stil endelig spørgsmål, hvis I er i tvivl om noget!

Glade tanker og god weekend herfra 🙂

 

 

 

Dette indlæg har 12 kommentarer

 1. Line

  Det kunne være ret interessant at se en madplan eller hvis du måske har noget inspiration til en madplan. Hvis det selvfølgelig er noget du har tid og lyst til at skrive om 🙂

 2. Anna

  Virkelig inspirerende! Uanset om målet er at blive hjemmegående eller hvad det er, så er det virkelig vigtigt (mener jeg) at få ryddet op i sit liv og sine prioriteter. Det er nogle fantastiske eksempler på hvor man kan starte! Jeg skal da i hvert fald igang 😀
  Af flere årsager kan jeg desværre ikke blive hjemmegående, MEN planen er at jeg efter 3 mdrs fuldtidspraktik, skal have vores dreng hjemme så meget som muligt mens jeg skriver mit bachelorprojekt og derefter vil jeg kun søge noget deltid. Det er den bedste løsning for vores familie.

 3. Mille

  Off topic, men hvordan kan det være, at dig og Mikkel har valgt den pædagogiske assistentuddannelse frem for pædagoguddannelsen?

 4. silja

  Pædagogisk assistent uddannelsen er faktisk rigtig brugbar- ærgeligt nok kender de færreste til den. 🙂

  1. Nadja

   Hvad mener du med den pædagogiske assistent uddannelse?

 5. Christina

  Ingen.nævner boligstøtte…. Er det ikke en mulighed når man er selvvalgt hjemmegående? ( i leje bolig selvf)

 6. Camilla

  Hvordan laver du kefir? 😊

  1. Cellina Martinna

   Hej Camilla! Jeg har for ikke så længe siden lavet en opskrift på kefir, prøv og kigge lidt længere nede på siden 🙂

 7. Christel

  Hej, ville være super hvis det muligt at se jeres madplan for ugen 😊
  Vi begyndt at spise meget vegetar og syntes det svært at finde på noget hele ugen 🙈

  1. Cellina Martinna

   Det vil jeg lige tygge lidt på! 😉

Skriv et svar